NAAKT KUNST KIJKEN


Met enige verbazing bekeek ik een foto van een man die volledig naakt, op zwarte sneakers en witte sokken na, een schilderij bestudeerde. Daarop waren een bos in herfsttinten en een kasteel afgebeeld, met daarachter besneeuwde bergtoppen tegen een bewolkte hemel. De man had niet één maar twee plooitjes onder zijn billen. Dat kon ook komen omdat hij zijn handen op zijn rug droeg en daarmee zijn achterwerk plat drukte.
Ik zag nog een andere foto, van een poedelnaakte dame die aandachtig een schilderij met een vurige zonsondergang gadesloeg, haar rode haren leken er wel deel van uit te maken. En dan trok nog een derde foto mijn aandacht: van twee vrouwen, met hun blote kont naar de camera, die een grootschalige moderne installatie aanschouwden. Zo een waarvan je niet snapt waar het in godsnaam over gaat maar je doet alsof je het wel weet, want anders vinden ze je dom.
Het was de eerste keer dat het Parijse museum Palais de Tokyo gratis zijn deuren opende voor nudisten en die dag kwamen er dan ook maar liefst 161 over de vloer. Toen zij zich bij de vestiaire uitkleedden, waren ze nog een tikkeltje beschaamd, zo vertelde er eentje aan de krant ‘Le Parisien’. Maar al snel ging dat gevoel over omdat “de relatie met kunstwerken zo anders is zonder kledij: er is veel meer interactie”.
Deze uitspraak prikkelt mijn nieuwsgierigheid. Ooit heb ik gehuild van ontroering toen ik tegenover de grandioze werken van Mark Rothko stond. Ik was toen aangekleed. Zou het naakt nóg beter zijn geweest? Puurder misschien? Maar wat bedoelen ze eigenlijk met “interactie”? Dat wil toch zeggen dat het van twee kanten komt. Niet alleen van jou, ook van het kunstwerk in kwestie. Ik denk dan meteen aan een geamuseerde Mona Lisa, die een paar vrouwen achter hun rug uitlacht en vervolgens naar een blote man knipoogt, zonder dat iemand anders het in de gaten heeft.
(Deze column verscheen in Het Nieuwsblad)


Reacties

Populaire posts van deze blog

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

MARJOLEIN, IJSKONIJN?

LIEFDE VOOR TRUMP?