PLANEET PIKANT


De Vlaamse seksbioscoop gaat eraan. In Antwerpen wordt de Ciné Royal gesloopt. In het Gentse Sexy World komen dagelijks mannen over de vloer, maar hoe lang nog? Uitbater Danny wil volhouden voor de gelijkgestemden - van dokwerkers tot dokters - die elkaar daar vinden. Dat spreekt tot mijn verbeelding.
Ten eerste vraag ik me af of je je beroep moet vermelden als je er een ticketje koopt. Of de loketjuf monotoon vraagt: “En in het dagelijks leven is meneer….” En je daar dan eerlijk op antwoordt: “Werkzaam in de agrarische sector, de veeteelt om precies te zijn.”
Ten tweede vraag ik me af hoe dat gaat, gelijkgestemden in de seksbioscoop vinden. Speur je in het donker naar die andere heteroman in de zaal, neem je naast hem plaats op de zompige zetel, hoor je zijn adem versnellen en bied je hem popcorn aan, op voorwaarde dat hij met zijn linkerhand in de bak grabbelt?

Het is mij volstrekt onbekend terrein en dat zal het wellicht blijven. Ik zie me daar nog niet zo vlug een vlieg op de muur zijn. En binnenkort staan die muren er misschien zelfs niet meer.
Is het de schuld van het internet? Ver­kiezen de meeste mannen hun bureaustoel boven de stoeltjes van ‘Planeet Pikant’? Of ligt het aan de tijdsgeest? Toen ik als kind voorbij zo’n bioscoop liep en mijn moeder vroeg wat het was, antwoordde ze snel: “Iets voor mannen die geen vrouw hebben.” Ik beschouwde het daarom als een soort OCMW en vond het normaal. Maar nu, in tijden van feminisme en #MeToo, zou de sekscinema weleens in twijfel getrokken kunnen worden. Wie weet slaan we nog door en komen er feministische bioscopen, waar vrouwen zich ­tezamen verlustigen aan beelden van dweilende en stofzuigende mannen (in hun blootje) en waar je een peepshow kunt beleven, met een kerel die live een commode afstoft. Ik weet alleen niet hoe je dat aan je kinderen uitlegt.
(Deze column verscheen in Het Nieuwsblad / De Gentenaar)

Reacties

Populaire posts van deze blog

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

MARJOLEIN, IJSKONIJN?

LIEFDE VOOR TRUMP?