MENSEN EN HUN GRENZEN


Er werd aangebeld. Tweemaal, vrij dringend. Ik verwachtte geen bezoek, droeg een trainingsbroek, mijn haar zat in de war. Toen ik de voordeur opende, stond daar een mij onbekende man. Kalend, van middel­bare leeftijd, met een bril. Hij had al een statief opgesteld, hield een camera vast. “Hallo, Fleur”, zei hij. “Ik kom een ­foto nemen. Mijn hobby is op de foto gaan met beroemde mensen.”
Verbaasd antwoordde ik dat ik dat niet wilde. Dat ik niet zo bekend ben - wat hij ontkrachtte. En dat ik niet wil dat mensen onaangekondigd voor mijn deur staan. Geërgerd haalde hij zijn schouders op. Toen besloot hij: “Als ik u dan toevallig fotografeer terwijl ge in uw straat aan het wandelen zijt… dat mag wel, hé.” Maar ik vond het ook een onprettige gedachte dat dit heerschap ergens in een berm zou liggen wachten voor het geval ik de benen ging strekken. Tenslotte ben ik geen aapje in de zoo. Dus ik zei weer nee, en de man haalde opnieuw ­geërgerd zijn schouders op. Daarna vroeg ik hem te vertrekken.
Ik hield een onbehaaglijk gevoel aan dit voorval over en dat zette me aan het denken. Had deze man de indruk dat hij me goed kende vanwege de sociale media of mijn columns? Of was het een kwestie van grenzen: die zijn niet bij iedereen hetzelfde, en niet iedereen voelt die van een ander aan. Deze man had zich duidelijk niet afgevraagd hoe ik me bij zijn plannen zou voelen. Misschien moest ik me eens in zijn schoenen verplaatsen? Empathie is belangrijk!
En dus stelde ik me voor dat ik dezelfde hobby zou hebben. Dat ik op de foto wilde met bekende Vlamingen en daarom bij hen thuis aanbelde. Dat ik dingen zei als: “Hallo Sabine Hagedoren, ik kom je fotograferen en het is niet erg dat je een kamerjas draagt.” Of: “Ha die Tom Lenaerts! Wat, je moet naar de wc? Dan ga ik toch gezellig even mee?” Ja, dan is het natuurlijk stikvervelend als ze weigeren.
(Deze column verscheen in Het Nieuwsblad / De Gentenaar)

Reacties

Populaire posts van deze blog

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

MARJOLEIN, IJSKONIJN?

PRESENTATOR VAN TEMPTATION (krantencolum)