DRAKENTANDEN


Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer ouders hun kroost willen overhalen tot groenten eten, het beter helpt om die groenten aantrekkelijker te ­maken dan te zeggen dat ze gezond zijn. Daarom krijgt het groenvoer in Delhaize vanaf morgen nieuwe namen. Wortelen worden ‘oranje raketten’, witlof ‘drakentanden’, sperzieboontjes ‘kikkerski’s’, kerstomaatjes noem je ‘clownsneuzen’ en paprika’s heten voortaan ‘schatkistjes’. Dat staat duidelijk op de plastic verpakking, zodat niemand zich nog kan vergissen. En zodat er nog wat meer plastic in de wereld komt, want laten we het woord ‘gezond’ vooral vermijden.
Ik zie er wel een beetje tegenop om geconfronteerd te worden met die nieuwe benamingen. Om blije mama’s op Instagram te zien opscheppen over hun ‘oranje raketten’. Of om ze op een terrasje te horen kwaken over het wonderkind dat al zo goed ‘clownsneusjes’ eet.
Toen ik klein was, gebruikte mijn moeder andere woorden. Een kordaat “Je eet wat de pot schaft!” gold voor zowat alle groentes en daarmee was de kous af. Dat werkte uitstekend. Uiteindelijk ging die boerenkool wel op omdat ik anders de hele avond achter mijn bord moest blijven zitten. Maar tegenwoordig dien je je kinderen blijkbaar met fluwelen handschoentjes aan te pakken. Wellicht prevelt de moderne ouder al knielend tegen zijn spruit: “Wenst u reeds bedwaarts te keren, zijne kinderlijke Hoogheid, want morgen is het school?” En: “Indien u dat wenst kunt u hedenavond enkele goedgevulde ‘schatkistjes’ verorberen.”
Nu ben ik wel benieuwd naar de resultaten van het experiment van Delhaize. Ook op de lange termijn. Zullen bepaalde kinderen met deze benamingen opgroeien en hoe zal dit hun verdere leven bepalen? Ik weet niet of je aan een partner raakt als je tijdens je eerste afspraakje bij de ober informeert naar ‘drakentanden’ en er zeker van bent dat je heel cool overkomt.
(Deze column verscheen in Het Nieuwsblad / De Gentenaar)

Reacties

Populaire posts van deze blog

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

MARJOLEIN, IJSKONIJN?

PRESENTATOR VAN TEMPTATION (krantencolum)