SUIKER ZONDER KINDJE


Op de verpakking van de Tiense ‘kindjes-suiker’ - zo genoemd vanwege de beeltenis van het pannenkoekenetende ventje voorop - zal de komende weken een lege stoel prijken. Want het ventje is vermist. Het gaat om een campagne van Child Focus. Wellicht is het de bedoeling dat mensen, bij het ontbijt of op kinderfeestjes met wafels en pannenkoeken, hierdoor geschokt raken en voortaan beter opletten bij opsporingsberichten. Dat zou een goede zaak zijn. Nu zou u tevens kunnen geloven dat het vermiste Tiense ventje een prima aanzet is om uw kroost in te lichten over gevaarlijke ontvoerders. Uw spruit zal misschien vragen: “Mama, waar is dat manneke naartoe? Moest hij pipi doen?” En u zou in een opwelling kunnen antwoorden: “Nee zoetje, hij is vermist omdat hij in een camionette van een onbekende is gestapt die hem een snoepje aanbood. Dat mag je dus nooit doen!” Maar besef dan wel dat het Tiense ventje over enkele weken weer gewoon lachend op de pakken suiker staat, waardoor uw kroost de waarschuwing niet langer ter harte zal nemen. Ik denk niet dat ze in Tienen bereid zijn om hem na zijn terugkomst een verdrietige blik te geven. En gelukkig maar, want dat zou natuurlijk volstrekt respectloos zijn. Zeker tegenover de ouders van vermiste kinderen, die de komende weken al te maken krijgen met die lege stoel op hun pak suiker.
Voor diegenen die wel een zonnig levensparcours afleggen, is het wellicht gezond om via etenswaren op de hoogte te worden gehouden van de verschrikkingen van deze wereld. Dierenmisbruik aankaarten met een huilende koe op de smeerkaas, dat ligt voor de hand. Maar wat dacht u van een aanklacht tegen racisme op de choco? Akelige ziektes op de pot met speculoospasta? Oorlogsbeelden op de confituur? En iets over seksisme op de Luikse siroop - met appelen én peren?

(Verschenen in Het Nieuwsblad / De Gentenaar)Reacties

  1. Dit is een uitstekend idee,maar men mag niet te ver gaan,anders heeft het geen effect meer,prima fleur!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha en ik die dacht dat we hem even later zouden terug vinden op een pakje cigaretten met een mond vol rotte tanden...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

MARJOLEIN, IJSKONIJN?

PRESENTATOR VAN TEMPTATION (krantencolum)