RADELOZE AAP


In China gaat een video met een aap ­viraal. Het beest zou het gezicht hebben van “een radeloze man”. Daar zijn ze in China blijkbaar dol op. De Tianjin Zoo, waar de aap leeft, wordt overspoeld met toeristen. Allen willen ze de aap zien en ­lachen ze zich een breuk. Nieuwsgierig bekeek ik het filmpje ook. Toegegeven: het beest zet grote ogen op en zijn mond hangt ver open, de mondhoeken omlaag. Dat ziet er best wanhopig uit. Of eerder een tikkeltje dom. U mag kiezen. Ik moest er slechts om glimlachen en vroeg mij af: Wat vinden Chinezen daar nu zo geweldig aan?
Uit een artikel in ‘de Volkskrant’ leerde ik dat de doorsnee Chinees de gewoonte heeft om zijn emoties te verstoppen. Omdat hij van kinds af aan leert dat die een teken van zwakte zijn. “Chinezen onderwerpen hun emoties aan belangrijker geachte waarden, zoals vormelijkheid, zelfdiscipline en behoedzaamheid om het gezicht niet te verliezen.” Beeldt u zich eens in dat u al een leven lang uw emoties onderdrukt en dan een aap ziet die zijn gezicht voortdurend verliest! Dat moet heftig zijn! Inspirerend, wellicht. Ware het niet dat anderen het van u niet zouden accepteren. Daar staat u dan naar een aap te staren. U wilt wel huilen, uit jaloezie op zoveel vrijheid. Maar u lacht, alsof u alles onder controle heeft. Geen wonder dat deze aap de Chinezen zo blijft fascineren.
Persoonlijk doet hij mij wat denken aan de kerels van ‘Temptation Island’. Misschien ook wel vanwege de exotische planten in zijn kooi. Maar ik ken ook iemand in mijn dorp die er net zo uitziet. Met een blik vol ongeloof, een mond die immer open hangt en dezelfde haargroei: korte stekeltjes op het hoofd, een donkere ringbaard eromheen. Iemand zou die gast moeten vertellen dat hem een gouden carrière wacht in China. Alleen, ik durf het niet. Volgens mij kan hij naast ‘radeloos’ ook bijzonder kwaad kijken.

(Verschenen in Het Nieuwsblad / De Gentenaar)

Reacties

Populaire posts van deze blog

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

MARJOLEIN, IJSKONIJN?

LIEFDE VOOR TRUMP?