GEPENSIONEERDE MANNEN SYNDROOM


Het aantal “grijze echtscheidingen” neemt toe. Dat heeft niets te maken met ‘Vijftig Tinten Grijs’ en het foutieve gebruik van zweepjes en tepelklemmen. Het gaat om 65-plussers die voorheen vrij gescheiden leefden. Nu is manlief plots elke dag thuis en bemoeit hij zich met de agenda van zijn eega en het huishouden, en drijft hij haar zo tot wanhoop. Officieel heet dit het ‘Gepensioneerde Mannen Syndroom’. Over het ‘Gepensioneerde Vrouwen Syndroom’ vond ik niets terug, misschien valt dat gewoon onder ‘menopauze’.
Scheidingsconsulent Erik De Corte lichtte de problematiek als volgt toe: “Bij de 65-plussers zijn er nog wel wat vrouwen die niet altijd buitenshuis gewerkt hebben. Plots zitten ze met een ‘indringer’ die dingen naar zijn hand wil zetten. Dat werkt stress in de hand.” Maar ook depressie en slapeloosheid. Voor je het weet, is de liefde zoek. Terwijl deze koppels net werk zouden moeten maken van een concreet plan dat rekening houdt met de wensen van beide partijen.
U begrijpt: dit is voer voor een nieuw tv-programma! ‘Help, Mijn Man Is Gepensioneerd’ klinkt misschien een tikkeltje seksistisch maar ach, tegen ons glazen plafond kan toch niets op. Ik stel voor dat we drie koppels volgen vanaf de dag waarop meneer met pensioen gaat. Het huis hangt vol camera’s, zoals op ‘Temptation Island’. Alleen houden we nu in de ­gaten of hij niet stiekem de was anders opvouwt of de meubels verschuift, in plaats van zich op zijn postzegelverzameling en de ornithologie te gooien. Nadien tonen we de beelden aan mevrouw en filmen we haar ­geëmotioneerde reactie. Er is ook een psycholoog die bemiddelt en troost. En natuurlijk krijgen de koppels uitdagingen voorgeschoteld, zoals een rit op een tandem en regenjassen in precies dezelfde kleur. Het koppel dat op het einde samenblijft, wint zijn gewicht in dienstencheques.
(Deze column verscheen in Het Nieuwsblad / De Gentenaar)

Reacties

Populaire posts van deze blog

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

MARJOLEIN, IJSKONIJN?

PRESENTATOR VAN TEMPTATION (krantencolum)