ALTIJD BLIJ


Momenteel wordt het Nationaal Geluksonderzoek uitgevoerd. De eerste resultaten zijn al bekend. Een derde van de Belgen is zeer gelukkig, een kwart is dat niet. Op gelukkigebelgen.be kan je een zelftest doen. Ik ben eraan begonnen maar gaf er al vlug de brui aan. Ik zit niet zo goed in mijn vel. Buiten is het koud, ik ben al weken ziek en ik ga door een rouwproces. Gisteren zei mijn dokter dat ik te weinig gelukshormoon aanmaak. “Weinig aan te doen”, verklaarde ze. “Behalve wachten tot het beter gaat.” Ik vond dat ze daarmee het doorsnee mensenleven treffend samenvatte. We beleven allemaal pieken en dalen, en kunnen dat maar beter accepteren. Mijn huidige dal zal ook wel weer richting piek evolueren. Als ik dan de test op gelukkigebelgen.be invul, krijg ik wellicht een heel ander resultaat. Net zo goed slechts een momentopname, maar wel minder confronterend.
In een krant las ik dat geluk simpelweg een keuze is. Dat betekent dat ik alleen maar hoef te beslissen om altijd blij te zijn. Wel, ik heb het geprobeerd. Het lukt niet. De gevoelens die bij mijn rouwproces horen, steken onverwachts de kop op. Soms zwijgen ze een hele tijd en denk ik dat het over is, dan slaan ze opeens weer toe. Ik heb besloten dat te aanvaarden. Ik leer er veel uit en dat vind ik nuttiger dan streven naar een, mijns inziens onhaalbare, voortdurende staat van geluk.
Daarnet reed hier een ambulance voorbij, met loeiende sirene en knipperende lichten. Op de voet gevolgd door een auto. Misschien zat daarin wel een koppel dat vanmorgen nog glimlachend de test op gelukkigebelgen.be had uitgevoerd en de resultaten trots op de sociale media had gepost. Maar toen kreeg hun dierbare tante Mariette een hartaanval en nu voert ze een doodsstrijd onderweg naar het ziekenhuis. Altijd blij? Laat me niet lachen. Soms is het leven ronduit k*t.
(Mijn column, vandaag in Het Nieuwsblad / De Gentenaar)

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

MARJOLEIN, IJSKONIJN?

LIEFDE VOOR TRUMP?