IK HOOR JE (krantencolumn)

IK HOOR JE
Donald Trump heeft de overlevenden van de schietpartij op een middelbare school in Florida ontvangen in het Witte Huis. Tijdens die bijeenkomst deelden zij hun pijnlijkste ervaringen met de president. Die had wel een spiekbriefje nodig om toch enige betrokkenheid te veinzen. Op dat briefje stonden zinnen als: “Wat kunnen we doen om je veilig te laten voelen?” “Wat is het belangrijkste wat ik over jouw ervaring moet weten?” En de weergaloos empathische afsluiter: “Ik hoor je.”

Ik heb die Amerikaanse uitspraak nooit goed begrepen. In het Engels bekt het lekkerder: “I hear you.” Maar het blijft belachelijk. Ik zeg nooit tegen iemand dat ik hem hoor, dat snapt hij zelf ook wel als ik vlak voor hem sta. Als iemand dat tegen mij zegt, erger ik me dood. “Ik hoor je, Fleur.” Ja, sukkel, dat is de bedoeling, want ik práát tegen je. Tenzij we op aanpalende toiletten zitten, dan was het niet de bedoeling en is het gênant.
Tegen iemand zeggen dat je hem hoort, impliceert eigenlijk: “Je hebt geluk dat ik je kan horen, want eigenlijk luister ik nooit naar anderen omdat ik voortdurend aan mezelf denk.” Al kan “Ik hoor je” ook het veilige alternatief zijn voor: “Ik begrijp je.” Soms kan je de ander niet begrijpen omdat je niet hetzelfde hebt meegemaakt. Dan is je luisterende oor het enige wat je te bieden hebt. Als teken van empathie, niet om je er makkelijk van af te maken.

Maar goed. We hadden het over het spiekbriefje van Trump. Ik heb daar eens over nagedacht. Eerst vond ik het misselijkmakend dat Trump dat voor deze delicate gelegenheid had laten opstellen. Maar toen begreep ik dat dit het spiekbriefje is dat hij maandelijks ter hand neemt als Melania ongesteld is. En omdat hij er dan telkens weer zulke goede resultaten mee boekt, leest hij het nu bij alle emotionele aangelegenheden af. I hear you, mister president.


(Deze column verscheen in Het Nieuwsblad / De Gentenaar) 

Reacties

Populaire posts van deze blog

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

MARJOLEIN, IJSKONIJN?

LIEFDE VOOR TRUMP?