BEGRIJPEN (krantencolumn)

Zit u vanavond aan het Valentijnsdiner, vergeet dan niet dat u uw partner niet begrijpt. Dat uw partner ú niet begrijpt, daarover hebt u mogelijk al bij te veel mensen geklaagd (die daar niets van snapten). Al ken ik koppels die langs elkaar heen praten en dat handig vinden: wie geen reactie verwacht, raakt ook niet teleurgesteld. Maar blijkbaar bestaan er vooral veel stellen die geloven dat ze elkaar goed begrijpen terwijl dat niet zo is.
Céline Hinnekens, een klinisch psychologe, bestudeerde deze materie en onderzocht 150 Vlaamse koppels. Al ging de meerderheid ervan uit dat zij de gedachten en gevoelens van hun partner prima konden inschatten, toch bleek nog geen 20 procent daartoe in staat. Nog meer dan mannen zouden vrouwen hun partner van ingebeelde kritiek verdenken. Wellicht projecteren zij hun eigen onzekerheden op hen. Dat doen veel mensen. Niet alleen vrouwen. Eens je het principe doorhebt, zie je het overal gebeuren. Ik denk dat veel mensen elkaar slecht begrijpen. Een ander raakt nooit volledig ontdekt, en zolang we onbewuste problemen hebben, beseffen we ook niet dat we die onbewust op anderen projecteren. Maar goed, van je partner verwacht je toch meer begrip dan van pakweg de slager.
Terug naar die studie, dus. Uit de resultaten concludeert Hinnekens dat wie zich beter begrepen voelt, tevredener is over zijn relatie. Dat geldt dus ook voor de persoon tegenover u, aan het Valentijnsdiner. In naam van de liefde kunt u proberen om uw onzekerheden en vooroordelen niet op hem of haar te projecteren. Met dat begrip moet u ook echt aan de slag, stelt Hinnekens: vragen stellen, bijvoorbeeld. Ik adviseer u dan ook om vanavond het gesprek te openen met: “Waarom van bil gaan, als we elkaar ook kunnen begríjpen?”

(Deze column verscheen in Het Nieuwsblad. Afwisselend geven Fleur van Groningen en Nico Dijkshoorn daar hun eigen kijk op de actualiteit.)

Reacties

Populaire posts van deze blog

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

MARJOLEIN, IJSKONIJN?

LIEFDE VOOR TRUMP?