DIGIBESITAS (krantencolumn)

Uit de nieuwe Digimeter, het jaarlijkse onderzoek naar ons mediagebruik, blijkt dat 8 op de 10 Vlamingen met hun smartphone worstelen. Dat kleine schermpje heeft alle andere schermen voorbijgestoken en eist al onze aandacht en tijd op. Volgens professor Lieven De Marez lijden we massaal aan ‘digibesitas’ en ontwikkelen we een haat-liefdeverhouding met onze smartphone. Dat kan ik alvast beamen. Al begint die liefde wel stevig te tanen. In mijn dromen ga ik reeds vreemd. Ik fantaseer over mijn ex: een simpele gsm waarmee ik enkel kon bellen en sms’en. Maar ik twijfel of ik daarnaar kan terugkeren. Ik wil bereikbaar zijn voor het e-mailverkeer van de redacties waarvoor ik werk, ik wil facetimen met mijn lief in het buitenland en ik wil whatsappen met mijn vriendinnengroepje. Wil ik niet langer: op het toilet staren naar de nieuwste selfie van Beyoncé of scheldende tweets lezen voor het slapengaan. Ik leg mezelf dus regels op. Maar is dat wel genoeg?
Eigenlijk ben ik de sociale media beu. Met al die berichten van virtuele ‘vrienden’, van wie ik er heel wat niet meer zou spreken als we niet op hetzelfde web vertoefden. Hen vind ik niet onaardig, maar ik vind mezelf te oppervlakkig worden. Ik kan me niet werkelijk in hun informatie verdiepen, omdat ik dagelijks een stortvloed over me heen krijg. Terwijl ik liever écht weet hoe het met iemand gaat. Beter gezegd: met iemand die een plaats in mijn hart heeft, en dat zijn er nu eenmaal geen 4995.
Daarom heb ik alvast mijn Twitter-profiel opgedoekt. Virtuele zelfmoord noemen ze dat. Even vroeg ik me af of ik mijn volgers moest verwittigen dat alles oké is en ik voortaan gewoon mijn tijd wil investeren in bezigheden die me gelukkig maken, in plaats van in een verslaving die me een rotgevoel bezorgt. Maar toen dacht ik aan de vele reacties die ik kon krijgen. Ik ben dus maar stilletjes vertrokken. En ik weet zeker dat ik niet word gemist. Er is tenslotte altijd weer de nieuwste, beduidend interessantere selfie van Beyoncé.


---
Hoe ga jij om met je smartphone? Leg jij jezelf regels op? Ben je verslaafd? Benieuwd naar jouw tips, post ze gerust hieronder.

(Krijg je graag een seintje in je mailbox als mijn volgende column online staat? Abonneer je dan bovenaan op deze blog. Inschrijven gaat even vlot als uitschrijven.)

Reacties

  1. Ik heb bewust alle notifications uitgezet; zelfs geen mail geïnstalleerd. Zo gebruik ik mijn smartphone enkel op mijn voorwaarden: ik surf naar Facebook als ik daar zelf zin in heb (en niet omdat ik gepusht word door de meldingen), ik lees de krant online, ik zoek wanneer de bus rijdt én Google Maps is gewoon levensreddend voor me. Mijn smartphone komt ook de slaapkamer niet in, laat staan de WC.

    Ik heb dus gelukkig geen last van smartphoneverslaving. Het is precies de angst om ook zo'n smartphonejunkie te worden die ervoor gezorgd heeft dat het lang geduurd heeft eer ik overstag gegaan ben. Nu heel blij met die smartphone, en gelukkig geen slaaf ervan.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

MARJOLEIN, IJSKONIJN?

LIEFDE VOOR TRUMP?