COOLSTE KEREL VAN DE KOER (krantencolumn)

Dr. Martens, de iconische legerbottines, zijn weer helemaal in. Blijkbaar waren die in de jaren 70 een symbool voor rebellie en anarchie, vooral populair bij punkers en skinheads. Ik ken de bottines uit de jaren 90, toen ik amper 12 was en mijn wereld zich niet veel verder uitstrekte dan een katholieke dorpsschool en de plaatselijke muziekschool. Opeens verschenen kinderen er op Dr. Martens: de klassieke zwarte exemplaren met het gele stiksel. Vreselijk stoer vond ik het. Van mijn moeder kreeg ik ze niet, zij vond ze te duur. Maar Suzy, die samen met mij op pianoles zat, beroerde wél de pedalen met legerbottines tijdens de tederste stukken van Schumann. Ik bewonderde haar erom. Net zoals ik haar bewonderde om haar cd van The Cranberries, haar geruite broeken en haar eerste tongzoen met de knapste jongen van het aanpalende dorp. In mijn ogen was Suzy de vleesgeworden stoerheid. Tot ik Tinne ontdekte. Die zat niet alleen drie klassen hoger, die was ook al eens betrapt op roken bij het fietsenhok, droeg minirokjes ter grote van een zakdoek en had naar het schijnt seks gehad met ‘de Jef’. En alsof dat nog niet genoeg was, betrad Tinne op een grauwe morgen de speelplaats in gebloemde Dr. Martens. Wij, de kneusjes van het eerste middelbaar, gaapten haar met open monden aan. Bovendien begon Tinne niet veel later iets met een gast uit het zesde middelbaar, die een sticker van Studio Brussel op zijn rugzak had en voortaan loeistrakke, zwart-wit gestreepte jeans en gekleurde Dr. Martens droeg. Die gast was ongetwijfeld het summum van stoerheid!
Jaren later - ik was 20 - liep ik hem tegen het lijf in het dorpscafé. Intussen was hij een ambtenaar in een goedkoop confectiepak maar mijn geconditioneerde brein registreerde hem onmiddellijk als de coolste kerel van de koer. Toen hij me op clichématige wijze begon te versieren, liet ik dat toe. Een vriendin vroeg wat ik in godsnaam in hem zag en ik fluisterde: “Ja maar, hij droeg violette Dr. Martens in het Heilig Hart Instituut!”

Reacties

  1. Geweldig!
    Na jaren afwezigheid sieren de conventionele zwarte Docs terug mijn voeten. Een portie stoerheid en stevigheid om mij met iets meer power in mijn poep op pad te sturen :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

MARJOLEIN, IJSKONIJN?

PRESENTATOR VAN TEMPTATION (krantencolum)