BOEKENTIP

Lezers van mijn boek Leven zonder filter weten dat ik me graag in psychologische kwesties verdiep. In mijn boek heb ik dan ook een speciaal hoofdstuk aan persoonlijkheidsstoornissen gewijd: 'Overtreders', waarin ik vertel  over mijn ervaringen met mensen die je grenzen overschrijden en wat je daar zoal uit kunt leren. Onder andere de narcistische persoonlijkheidsstoornis komt aan bod, en de magnetische aantrekkingskracht die tussen narcisten en hoogsensitieve mensen heerst. Achterin mijn boek geef ik boekentips, ook over narcisme. Daar zou ik nu graag  een nieuwe tip aan willen toevoegen.

Het betreft 'Ik ben geweldig! Of toch niet?', over gezond en problematisch narcisme, door Silvia Pol. Je kunt het hier bestellen.
Een lezeres raadde me het boekje aan, en terecht.
Het legt narcisme klaar en duidelijk uit maar belicht ook een ander belangrijk aspect:een tekort aan narcisme, veelal veroorzaakt door een moeilijke kindertijd, trauma, een opvoeding die het zelfvertrouwen alles behalve stimuleerde. Het betreft hoofdstuk 3, volgens mij zeer waardevol voor mensen die een moeilijk leven achter de rug hebben, die veel empathie hebben, die de neiging hebben om zichzelf weg te cijferen en regelmatig of zelfs systematisch over hun grenzen  laten gaan.
Ik heb door dit hoofdstuk nog beter begrepen dat mensen met een gebrek aan gezond narcisme de tegenpool zijn van mensen met een overschot aan problematisch narcisme, en dat zij elkaar daarom blijven aantrekken en ontmoeten. Ik beschouw de mogelijke narcisten in mijn leven nu als een uitdaging, als een mogelijkheid om mijn grenzen nog beter te leren afbakenen en om aan gezond narcisme te doen (zelfrespect, niet het ongezonde narcisme waarbij je anderen pijn doet om er zelf beter van te worden).

Reacties

Populaire posts van deze blog

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

MARJOLEIN, IJSKONIJN?

PRESENTATOR VAN TEMPTATION (krantencolum)