PIK EEN KERSTBOOM (krantencolumn)

Vorig jaar ontdekte ik een bordje met ‘KERSTBOMEN’ langs de kant van de weg. Ik sloeg af, en trof naast wat preien en een kippenren een kleine kwekerij aan, waar een man prachtige bomen verkocht en ze bovendien voor je in je auto legde. Het was er druk. Blijkbaar kwam men van heinde en verre om hier een boom te scoren. Overal stonden ­wagens, een dame ploeterde op naaldhakken tussen de preien, gilde iets over kerstlichtjes. Ik koos een boom uit en keerde tevreden huiswaarts.
Dit jaar had ik geen zin om een boom te zetten. Maar toen bleek dat mijn stiefdochter daar erg op uit was, ging ik last minute toch op zoek. De plaatselijke tuincentra waren uitverkocht. Dus spoedde ik me naar die ene kwekerij. Het bordje hing er nog steeds maar de verkoper was nergens te bekennen. Er stonden nog vijf bomen. Ik keek of ik hem zag, klopte op de deur met ‘BUREEL’, riep iets. Niks. Ik liep naar de bomen, er stond nog één mooie tussen. Mijn stiefdochter zou blij zijn. Maar zonder verkoper geen koop. Ik wachtte nog enige tijd en reed toen teleurgesteld naar huis. In de ­auto landden een engeltje en een duiveltje op mijn schouders.

 “Je kunt ook eens iets stoers doen”, suggereerde het duiveltje. “Draai terug en neem die boom gewoon mee. Niemand die het merkt en die vent heeft al genoeg verdiend aan zijn andere klanten.”
“Maar jij hebt nog nooit iets gestolen!”, riep het engeltje uit. “Jij bent zo niet!”
“Pff nee, jij bent altijd zo braaf …”, gromde het duiveltje. “Wees eens rock-’n-roll, pik die kerstboom! Anders doet een ander het!”
“Maar dat hoort niet!”, snikte het engeltje.

Eenmaal thuis zocht ik het telefoonnummer van de kerstboomverkoper op en belde hem. “Ah madammeke, ik geraak daar vandaag niet, pak die boom gerust mee”, zei hij. “Ge moogt het geld in het bureel leggen, de deur is open.”
Ik reed terug, duwde die ene perfecte boom in mijn wagen, legde het geld op zijn bureau en tekende een dankbaar rendier op zijn blocnote. Goed dat er nog vertrouwen bestaat.


verschenen in Het Nieuwsblad

Reacties

Populaire posts van deze blog

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

MARJOLEIN, IJSKONIJN?

LIEFDE VOOR TRUMP?