MEREL (krantencolumn)

De merel heeft het in de jaarlijkse poppoll van Vogelbescherming Vlaanderen tot vogel van het jaar 2017 geschopt. En wel omdat deze bekende tuinvogel blijkbaar met uitsterven wordt bedreigd door het usutuvirus. Ik moet er niet aan denken dat er in 2018 geen merels meer zouden zijn.
Ik herinner me nog de overdaad aan mussen, tijdens mijn kinderjaren. Ze nestelden zich in de klimop die tegen het huis van mijn grootmoeder woekerde, en in de dikke haag die haar tuin omsloot. ‘s Morgens werd ik wakker van hun uitbundige getjilp in de dakgoot. Een geluid dat ik nog steeds met die schaarse zorgeloze momenten associeer, maar als volwassene nog zelden hoor.
Ook aan de merel verbind ik herinneringen. Toen ik begin de twintig was, leefde ik volop ‘s nachts: elk weekend trok ik naar de stad om uit te gaan tot het ochtendgloren. Gelukkig was ik niet, ik zocht iets wat ik maar niet vond. Tijdens zo’n nacht - ik stond buiten in het pikdonker een sigaret te roken en de stad leek zowat verlaten - doorkliefde een merel de stilte met zijn heldere, melancholieke lied. Vreemd om hem op dat uur te horen. Het was alsof hij me tot de orde riep. Na het bonkende feestgedruis in de club, confronteerde deze vogel me met de eenvoud van ware schoonheid en met mijn eenzaamheid. Die merel brak mijn hart - op een goede manier. Ik reed naar huis en besloot mijn leven over een andere boeg te gooien.
In de tuin van mijn moeder woont ook een merel, die het bij valavond trouw op een zingen zet. Dat doet hij met overgave, steeds in dezelfde boom, met het kopje naar de laatste glimp van de zon gericht. Ik weet dat het elke keer dezelfde vogel is, omdat hij een uitstekende imitatie van een ringtone in zijn repertoire heeft opgenomen. Ik ben verknocht aan die merel. Tracht hem bij elk bezoek aan het ouderlijke huis toch even te kunnen horen. Dan ga ik buiten staan, alleen in de stilte, en spits mijn oren voor zijn ode aan het leven, aan alles wat vergankelijk is.

verschenen in Het Nieuwsblad

Reacties

  1. Uw boek haalde mijn boeken top 10 van afgelopen jaar! Bedankt nog eens voor dit boek!
    http://dingendiefijnzijn.blogspot.be/2017/12/de-beste-boeken-volgens-els.html
    Liefs Els

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

MARJOLEIN, IJSKONIJN?

PRESENTATOR VAN TEMPTATION (krantencolum)