woensdag 21 november 2012

GEVAAR SCHUILT IN EEN KLEIN BOEKJE


Gevaar schuilt in een klein boekje

Wie dezer dagen grof geld wil verdienen, schrijft een relatiehandboek. Vrouwen zijn er dol op, zolang het maar manonvriendelijk genoeg is om hen in ere te herstellen. Het lijkt misschien onschuldig, het is echter pure oorlogspropaganda. Bescherm ons kamp, voor het te laat is!
collaborateur: Fleur van Groningen


1. Uw grootste vijand
U kent het wel. U leert op café een leuk grietje kennen, sleept haar naar uw hol en de eerstkomende tijd gaat alles meer dan goed. Tot u voor het eerst bij haar thuis komt en haar wat beter leert kennen. Plots is zij niet langer het meisje van de malse borstjes en de sappige poes. Ze blijkt eveneens de eigenares van een meer dan irritant huisdier (in de meeste gevallen een eeuwig ruivende, gecastreerde kater die u desalniettemin als zijn rivaal beschouwt), eindeloos veel emoties én… stapels  zelfhulp- en relatieboeken.  Misschien gelooft u dat een jaloers huisdier dat telkens u klaarkomt, gauw in uw peperdure schoenen gaat pissen, rampzalig is. Misschien vreest u dat haar stemmingswisselingen  schadelijker zijn voor uw gezondheid  dan uw Marlboro’s.  Dan vergist u zich schromelijk. Uw grootste vijand, dierbare lezer, zijn die relatieboeken.
Als een single vrouw  al lang alleen is, of een lange aaneenschakeling van korte relaties achter de rug heeft, slinkt  haar zelfvertrouwen zienderogen. Ze zal twijfelen aan haar eigen vermogen tot het kiezen van de juiste partner en gaat hulp van buitenaf zoeken. Dan kan ze rekenen op twee soorten vriendinnen: de  eeuwig getrouwde vriendin die zo ver van haar afstaat dat diens adviezen haar niet kunnen opbeuren, en de betweterige vriendin die zelf ook met het leven worstelt maar dat weet te maskeren met citaten uit zelfhulpboeken.  Vermoedelijk zal ze in de armen van die laatste uithuilen en later op de avond met enkele geleende relatieboeken onder de arm  al snotterend door de regen naar huis slenteren. Vanaf dat moment bepalen relatiegoeroes haar leven. En van zodra u met haar in zee gaat, bepalen zij ook uw leven. Voor u het weet krijgt u bijvoorbeeld te maken met de AAA techniek van Mira Kirshenbaum, psychotherapeute en auteur van ‘The Weekend Marriage’. AAA staat voor: apology, affection en action. Met andere woorden, doet u iets wat uw vriendin niet zint, dan zult u sorry moeten zeggen, bent u verplicht haar te knuffelen en  dient u vervolgens te beloven dat u het in de toekomst anders zult aanpakken. En dat moet u dan vanzelfsprekend ook écht doen. Maar als u niet begrijpt wat u in eerste instantie verkeerd deed,  weet u natuurlijk ook niet hoe u dat in het vervolg kunt vermijden. Het is de geliefkoosde truc van alle sekteleiders: ‘Verdeel en heers’. Voor u het weet loopt u in de pas, nadat u uw persoonlijkheid, scrotum én hersens keurig aan de ingang hebt afgegeven.
Is er dan geen hoop? Natuurlijk wel. Het slechte nieuws: relatieboeken zijn overal. In de boekwinkel, bij vriendinnen en op het internet. Het goede nieuws: als u het slim speelt, kunt u ze voor u laten werken.
Keep your friends close but your enemies closer, zegt men wel eens. Wij gaan nog een stapje verder en  maken van uw vijand uw geheime bondgenoot. Uw meisje zou er zelf nooit op komen, daarvoor twijfelt ze te veel aan haar autonome brein.

2. Marsmannetjes, een bedreigde soort
De keizer van alle relatieboeken, is toch wel ‘Mannen komen van mars, vrouwen van venus’. Werkelijk iedere vrouw die ooit met mannen van doen heeft gehad, gelooft diep van binnen dat die science fiction waar is (en al de rest gelooft in Jezus en zit in het klooster, dus daar hebt u nog minder aan). Er zijn nu eenmaal merkbare verschillen tussen man en vrouw. De ene jankt te weinig, de andere jankt te veel. Maar een boek waarin staat dat we elkaar gewoon moeten accepteren en graag zien, tja, dat verkoopt natuurlijk niet. De Bijbel zou het ook niet zo goed doen, moesten er geen moord, seksisme,  slavernij, incest en tovenarij inzitten. Toegegeven, de seksscène is een beetje
flauw;  Ik zal op den palmboom klimmen, ik zal zijn takken grijpen; zo zullen dan uw borsten zijn als druif trossen aan den wijnstok, en de reuk van uw neus als appelen,  Hooglied 7:8 - maar voor de doorwinterde vegetariër is dat zelfs in deze moderne tijden toch nog behoorlijk pikant.
Relatiegoeroe John Gray – een man, beste lezer, een vuile collaborateur!-  pakte het slim aan en pikte een Bijbels trucje toen hij aan zijn Mars& Venus boek begon. Zowel op de achterflap als in het begin pakt hij namelijk uit met een imaginaire ideale situatie tussen man en vrouw. Noem het gerust de Star Wars versie van Adam & Eva. Lang, lang geleden  leefden de mannen op mars en de vrouwen op venus, en hadden ze plezierige liaisons, gebaseerd op wederzijds respect. Maar om de één of andere obscure reden vertrokken ze met z’n allen naar de aarde, vergaten daar dat ze van verschillende planeten kwamen (Drugs? Alzheimer? ) en hop: het was om zeep. John Gray noemt het een pakkende metafoor maar het is natuurlijk veel meer dan dat. Het doet de lezer geloven dat het ooit wél van een leien dakje ging tussen man en vrouw. En dat wij nu allemaal mislukkelingen zijn, omdat we er maar niet meer in slagen om samen een rimpelloos bestaan te leiden. Het is tactiek Nummer Eén, zoals beschreven in het ultieme goeroehandboek: ‘Maak uw volgelingen onzeker, doe ze twijfelen aan de eigen vermogens en reik hen vervolgens uw gouden raad aan – bij voorkeur tegen een vijandenprijsje’. 

3. Ze maken ons kapot meneer
Geen wonder dat vrouwen massaal voor het Mars & Venus verhaaltje vallen. Ondanks hun opgefikte beha’s voelen ze zich nog steeds onbegrepen en tekortgedaan. En omdat ze zo lang onderdrukt werden, kregen ze een laag zelfbeeld. Vrouwen worden heen en weer geslingerd tussen de behoefte aan erkenning en de vrees dat ze daar geen recht op hebben. En dan verschijnt er plots een kerel ten tonele die hen niet alleen die felbegeerde erkenning geeft, maar ook doet alsof hij vindt dat ze er alle recht op hebben!  Op de kaft van het boek staat immers de slimste reclamemantra ooit: ‘Mannen zijn anders, vrouwen ook’. Er staat niet: ‘Vrouwen zijn anders, mannen ook’. Dat zou niet verkopen. Vrouwen  worden gelokt met de bevestiging dat mannen echt wel ‘anders’ (lees: gehandicapt) zijn. Het aanhangsel ‘vrouwen ook’, accepteren ze omdat ze net hun gelijk hebben gehaald. En omdat ze  het boek later die avond ook nog even tiranniek door de strot van manlief willen rammen, met de toegeeflijke woorden: “Maar ik besef ook wel dat ik ietsjepietsje anders ben, hoor lieverd!” Zelfs vrouwen die  beweren dat ze er niet in geloven, hebben bij tijd en stond al eens stiekem gedacht: “Och, hij komt van mars. En ik van venus.  En we waren dat gewoon weer heel even vergeten... Maar nu moet hij toch dringend de afwas doen.”  

4. Holleke Bolleke
U begrijpt: van alle relatiehandleidingen zijn vrouwen het meeste vatbaar voor ‘Mannen komen van mars, vrouwen van venus’. Staat u haar dat ene boek toe, dan lijken alle andere relatieboeken overbodig. Onderzoek wijst immers uit dat vrouwen loyale wezens zijn. Zo hebben zij ook hun vaste tijdschrift dat ze trouw wekelijks of maandelijks kopen, en waar ze niet van afwijken.  Geef haar dus  het Mars & Venus boek cadeau. Verhef het tot uw persoonlijke relatie-Bijbel, uw gezamenlijke geheimpje. Zij zal er trots op zijn dat haar man zo emotioneel intelligent is dat hij voor dit soort boeken open staat.  Let op: alvorens u  het boek aanschaft,  leest u dit artikel uit. Anders zijn u en uw ballen voorgoed verloren.  Eerst zet ik voor u de voornaamste peilers van het Mars &Venus boek op een rij, straks leg ik uit hoe u al die ‘wijsheid’ kunt misbruiken.
* Mannen zijn probleemoplossers.
“Mannen kunnen niet luisteren. Vrouwen verlangen naar medeleven maar mannen komen alleen maar aandraven met oplossingen”, klaagt  Gray, zijn geslachtsgenoten reducerend tot hijgende Golden Retrievers, trots op de stok in hun bek. 
* Mannen en vrouwen spreken niet dezelfde taal.
Vrouwen overdrijven om hun emoties kenbaar te maken, mannen nemen die dichterlijke vrijheden letterlijk. Zuivere slapstick dus.
* Mannen zijn elastiekjes, vrouwen zijn golven.
Gray bedoelt dat mannen komen en gaan en regelmatig even alleen moeten zijn – en dat gaat niet over wc-gewoontes. Terwijl vrouwen pieken en dalen ervaren naar gelang ze voldoende liefde krijgen. Als we Gray mogen geloven is de heterofiele relatie  dus zoals dat liedje ‘Van voor naar achter naar links naar rechts’.
* Mannen hebben holen, vrouwen hebben muilen. “Als mannen stress hebben, trekken ze zich graag terug”, legt Gray uit, “Als vrouwen een probleem hebben willen ze er over praten.” Als we de eigen noden op elkaar projecteren, loopt het mis. “Vrouwen voelen zich genegeerd als mannen hun problemen bagatelliseren en hen alleen laten in hun hol. Mannen vinden het vervelend om vragen te krijgen en willen juist in hun hol zitten”. Mannen zijn dus niet alleen neanderthalers, in tijden van nood hebben ze op de koop toe een anale fixatie.

5. Hemel op aarde
We zijn het er inmiddels vast over eens:  die John Gray is een oervervelend baasje. Maar gelukkig kunt u zijn theorieën in uw eigen voordeel uitspelen. Het is eenvoudig:
* Mannen zijn probleemoplossers.
Dit hoofdstuk komt van pas als zij jammert dat u ondanks haar onweerlegbare verzoek weer geen lastige klussen heeft uitgevoerd. Op verwijten als “Nu heb je het vuilnis nog altijd niet buiten gezet!” of “Nu heb je je vrouw nog altijd niet over ons verteld!” antwoordt u vanaf nu verward: “Maar ik dacht dat je wilde dat ik luisterde, in plaats van met oplossingen te komen aanzetten. Het is ook nooit goed!”
* Mannen en vrouwen spreken niet dezelfde taal.
Terwijl u moet luisteren zonder oplossingen aan te reiken, zal vrouwlief vermoedelijk naar uw mening polsen. Leg haar dan deemoedig uit dat uw ‘beperkte’ mannenbrein (as if) haar liederlijke uiteenzettingen  niet kan begrijpen. U kunt er ook niks aan doen, u bent maar een marsmannetje.
* Mannen zijn elastiekjes, vrouwen zijn golven.
 Kunt u zo’n afgrijselijke zin onthouden, dan bent u een held. Het is het perfecte excuus. Telkens u het opwerpt, zal  zij denken: “O ja, ik moet hem met rust laten, dan krijg ik meer liefde.” En hop, u kunt weer heerlijk uw goesting doen.
* Mannen hebben holen, vrouwen hebben muilen
Zeg vrouwlief dat u inderdaad héél graag met rust wilt gelaten worden wanneer u met iets zit. Wees gerust, ze hoeft niet te weten dat u met uw lul in uw minnares zit.
Ik beloof het u: nog even en het leven op aarde was nooit eerder zo paradijselijk.

PS: werpt die strategie niet voldoende vruchten af? Dan is vrouwlief wellicht enkel gebaat bij de échte buitenaardse  intelligentie. Trakteer haar gerust op het grote inzicht van  Qui-Gon Jinn uit
Star Wars: Episode I: The Phantom Menace: “Dat je kunt praten maakt je nog niet intelligent.”

 
(eerder verschenen in Ché)

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen